Până la 18 ianuarie, românul poate “călători” până pe Acoperişul Lumii, însoţind-o pe exploratoarea Uca Marinescu, prin intermediul expoziţiei de fotografii “Tibet – un alt timp, o altă lume”.
Numit “Muntele lui Shiva”, Kailash-ul este – ne spune Uca Marinescu – “muntele sfânt al budhiştilor din toată Asia, un loc fascinant, captiv într-un spaţiu şi într-un timp diferite de tot ceea ce omul modern cunoaşte”. Exploratoarea – care, după ce a bătut cu piciorul tot întinsul României, din 1990 s-a aventurat “pe coclaurile lumii” – s-a întors anul trecut în locul care fusese ţinta primei sale expediţii solitare internaţionale: Tibetul. De data aceasta, ea a ajuns în nord-vestul Acoperişului Lumii, în regiunea Humla, “zonă unde te poţi simţi în secolul al XI-lea şi care este specială, iar oamenii sunt unici”. Ca de fiecare dată, cele mai multe dintre mărturiile expediţiilor sale sunt fotografiile, realizate în condiţii excepţionale şi relevând un univers excepţional. La Centrul de presă al Societăţii Române de Radiodifuziune, s-a vernisat vineri, 11 ianuarie 2008, expoziţia “Tibet – un alt timp, o altă lume”, fotografii de Uca Marinescu şi Georgeta Buf.
MISTERIOSUL TIBET. “Greu accesibil şi cu atât mai misterios, Tibetul este o destinaţie pentru minte şi suflet, dar şi o provocare pentru om, pentru că regatul budhist este pământul cel mai aproape de cer”. În fotografiile sale, exploratoarea surprinde însă un alt Tibet decât cel exploatat de imaginile turistice ori de filmul holywoodian. Spectaculosul facil lipseşte, făcând loc lumii obişnuite, vieţii simple – “modeste, dar nu sărace”, subliniază Uca Marinescu – pe care o duc oamenii de acolo. “Ei au un stil de viaţă aparte, mulţi dintre ei nici măcar nu cunosc valoarea banului, dar cunosc în schimb valoarea mult mai puternică a credinţei. Alături de ei te simţi optimist, vesel, fericit, parcă scapi de toate grijile”.
Uca Marinescu a pornit în expediţie conştientizând faptul că va fi o încercare complexă. “Specificul zonei o presupune. În regiunea Humla, am parcurs 10 zile pe jos, trecând prin văi, prin trecători situate la 5.200-5.600 de metri înălţime. I-am însoţit pe pelerini spre muntele sfânt Kailash, am trecut prin zone în care timpuri istorice se succed, astfel încât trecutul se alătură prezentului”.
Priorităţile Ucăi Marinescu
Să înfrunte spaţiul şi timpul – nimic mai firesc pentru această femeie puternică, a cărei mărturisire de credinţă este: “Niciodată nu m-am oprit, am vrut să merg mai departe, să aflu mai mult. Sunt mereu în căutarea omului, a prieteniei, a existenţei. Tot timpul ai posibilitatea să mergi pe drumul cunoaşterii, iar spriritul curiozităţii nu trebuie să dispară cu vârsta”. Se mândreşte cu câteva “priorităţi”. Este singurul explorator român care a călătorit pe toate continentele planetei. În 1997-1998, parcurge drumul străbătut de expediţia “Belgica”, pentru a comemora “Centenarul Belgica”, la care a participat şi Emil Racoviţă, fiind prima româncă ce a ajuns în cea mai rece regiune a lumii, în Antarctica. În 2001, la 28 aprilie, ajunge la Polul Nord, iar la 24 decembrie, la Polul Sud. Este, astfel, primul român, cea de a treia femeie din lume şi cel mai vârstnic explorator care ajunge la cei doi poli, pe schiuri.
In Jurnalul National, 12 ianuarie 2008
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu