marți, 3 noiembrie 2009

1.001 de reţete de "kimchi"

Coreea se află la o răscruce a culturilor, absorbind influenţele ţărilor învecinate, dar dezvoltând o identitate naţională distinctă. Invadaţi de chinezi, mongoli şi japonezi, coreenii au încercat mereu să-şi păstreze spiritul naţional intact. Iar acest efort reiese şi din gastronomia lor tradiţională.
Bucătaria coreeană este una dintre nestematele încă nedescoperite ale gastronomiei asiatice. În ciuda influenţelor exercitate de China şi Japonia, gastronomia coreeană şi-a păstrat personalitatea.
KIMCHI
Dintre toate reţetele care identifică această bucătărie a Extremului Orient, "kimchi" este cea mai cunoscută. Este murătura naţională picantă a Coreei. Kimchi nu este doar considerat o parte vitală a fiecărei mese, inclusiv a micului dejun, dar se adaugă şi la supe, tocane, fripturi şi chiar la clătite. În fiecare toamnă, cantităţi mari de legume sunt recoltate pentru prepararea unei mari varietăţi de kimchi.
Este un important eveniment social atunci când ingredientele sunt amestecate împreună, în cantităţi pantagruelice. Sunt apoi aşezate în vase de lut enorme care sunt îngropate în pământ, afară, şi lăsate acolo până când sunt folosite la masă. Deşi astăzi nu mai este necesar să-şi conserve acasă mâncarea, coreenii încă îşi prepară tradiţionalele conserve.
O DIETĂ SĂNĂTOASĂ
Există mai multe feluri de kimchi - în muzeul din Seul dedicat în întregime acestui preparat există 160 de variante diferite, cum ar fi varza chinezească, ridichi albe, castraveţi umpluţi, usturoi, napi chinezeşti şi ceapă.
Coreenii mănâncă kimchi practic în orice zi a anului. Masa tipică este, mai degrabă, o selecţie de mici porţii din mâncăruri diferite, decât un singur fel pentru fiecare persoană. Iar carnea, sau peştele, fripte pe grătar, vor fi întotdeauna acompaniate de kimchi. Ei sunt adepţii armoniei, atât în viaţă, cât şi în gastronomie. Încă din secolul al XVII-lea, ei au devenit din ce în ce mai preocupaţi de o dietă sănătoasă. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care kimchiul este integrat în viaţa de zi cu zi.
Kimchiul fermentat conţine în general un nivel înalt de bacterie lactico-acidă, acizi organici şi alţi nutrienţi precum vitaminele, mineralele, fibre, dar şi legumele în sine, care au fost fermentate. Au fost înregistrate multe binefaceri ale kimchi, inclsiv efecte anticancer. Are efect împotriva colesterolului, este antioxidant, luptă împotriva îmbătrânirii, este detoxifiant. Kimchi este recunoscut pretutindeni ca fiind o mâncare care promovează nutriţia echilibrată şi sănătatea.

Tradiţional
Vasele tradiţionale pentru murături de tip «kimchi» sunt realizate din argilă, arse în cuptor şi smălţuite, pentru a păstra cât mai etanş conţinutul. De obicei, după ce s-au umplut cu diferitele ingrediente, conform reţetei, iar fermentarea a început să se facă, se aşază capacul (care este tot de lut ars), se sigilează gura vasului şi se îngroapă în pământ, unde sunt păstrate până în momentul în care urmează să fie scoase şi folosite la masa de zi cu zi.

Festival gastronomic
Miercuri, 4 noiembrie, la Bucureşti, la Clubul Diplomatic, Ambasada Republicii Coreea de Sud organizează un mare festival gastronomic. Câteva zeci de mâncăruri reprezentative pentru cultura gastronomică a Coreei vor fi pregătite de şase maeştri ai artei culinare, care vor sosi la Bucureşti special pentru eveniment, de la Seul. Meniul va cuprinde o mulţime de preparate tradiţionale, precum «susam-naengchae» - salată caldă de ginseng cu sos de muştar, «bibimbap» - o mâncare pe bază de orez cu legume şi carne de vită, «baek-kimchi» - varză murată cu brânză albă, «hodu-jorim» - nuci glasate, «hobakjuk» - terci de dovleac.

Articol de Magda Cristina Ursache
În Jurnalul Naţional, Jurnalul de Bucătărie din 29 octombrie 2009

Un comentariu:

AlinaB spunea...

supa kimchi si orez kimchi - se pot face acasa foarte usor folosind condimentele KOREAN KIMCHI SOUP si KOREAN KIMCHI STIR-FRIED RICE! iese o delicatese :)
http://www.asianhomegourmet-online.ro/gama-de-produse/condimente-koreene-53.html